Bilo da govorimo o noćnim izlascima ili privatnim proslavama važnih datuma, najbolji provod i atmosfera je ona koju naprave dobri trubači! Provod bez trubača? Možda i može, ali vrlo teško… I zato je u vreme slavlja „trubači Beograd“ sigurno najčešći termin koji se kuca na Guglu.

U ogromnom broju različitih veselja i proslava, od malih privatnih žurki do višednevnih slavlja (posle kojih je većini gostiju potreban godišnji odmor), jedna stavka je sigurna – ukoliko želite da se baš vaše slavlje pamti i prepričava, izbor muzike je najozbiljniji deo organizacije.

Gosti neće upamtiti ni posluženje, ni prostor gde se proslava dešavala, ni dekoraciju, ali će svi sigurno zapamtiti kakva je bila atmosfera i da li je podijum za ples bio pun sve vreme. A samo jedna vrsta muzike će atmosferu sigurno dovesti do usijanja. To su profesionalni trubački orkestri.

Kako da izaberete trubače?

Uvek je za organizatora proslave osnovno pitanje koje se nameće: kako u ogromnoj ponudi napraviti pravi izbor i koji je najbolji trubački orkestar? Prva odluku je da li ćete angažovati ulične ili profesionalne trubače. Ako nemate nekog poznatog da vam preporuči konkretan i proveren orkestar, onda je korisno da pri odabiru uzmete u obzir sledeće faktore:

Trubačke nagrade i nastupi

Profesionalni trubači u velikom broju slučajeva imaju ozbiljno iskustvo sviranja na različitim manifestacijama. Proslave, veselja, sabori, nagradna takmičenja, privatne žurke, različite manifestacije… To su samo neke od mogućih vrsta nastupa koje profesionalni trubački orkestar najčešće ima iza sebe.

To je izuzetno važno, jer samo takav muzički sastav može da vam ponudi šarolikost repertoara i zajedno sa orkestrom možete osmisliti nastup koji je pogodan baš za vaš događaj. Obavezno istražite video materijale koji su o konkretnom orkestru dostupni na internetu (u slobodnoj formi, kao i na internet stranicama udruženja i asocijacija trubača). Pomno obratite pažnju na nagrade. Kada biste znali da veliki i  nagrađivani orkestri prilično jednostavno prihvataju da nastupaju i na privatnim proslavama, olakšali biste izbor sebi u velikoj meri.

Trubački repertoar

Ako mislite da se orkestar bira samo po vrsti repertoara koji izvodi, naš savet je da razmišljate malo šire od toga. Potpuno je tačno da postoje orkestri koji se specijalizuju za neke događaje i nastupe, npr. svadbe, ili oni koji se najčešće angažuju za rođendane. I to može da bude vaš kriterijum za izbor trubača. Ali, svakako, možete krenuti i drugim putem.

Odaberite trubački orkestar koji izvodi različite žanrove i stilove. Takav trubački orlestar će moći da se prilagodi na licu mesta rasploženju na vašem veselju. Majstorija pravljenja vesele atmosfere je i sposobnost orekstra da u momentu reaguje kada ono što je prethodno planirano ne daje rezultate tokom svirke na licu mesta. Kvalitetan orkestar, takav koji iza sebe ima prilično sviračko iskustvo, prevazilazi ovakve prepreke. A to će biti prilika i da se oproba nešto novo, a zatim nastavi sa dobrim provodom.

Tražite isključivo profesionalni trubački orkestar

Preporučujemo se: trubački orkestar Bojana Ristića. Višestruki pobednik na saboru u Guči, orkestar koji već mnogo nastupa u celoj Srbiji i zemljama Evropske unije. To u kom gradu će se dešavati vaše slavlje za nas nije nikakav problem. Takođe, svaki organizator počinje od informacije o budžetu. Javite nam se da se dogovorimo i da izaberete najbolju opciju. Prepustite profesionalnim trubačima da atmosferu svakog slavlja dovedu do belog usijanja.