majstor trube

Majstor trube je naziv, zvanje ili titula (kako želite) za trubača koji je tri puta osvojio šampionsko zvanje „Zlatna truba“ na saboru trubača u Guči. Ako bar malo volite i pratite trubačku muziku, onda znate koliko je to teško. Zato je broj majstora trube jako mali. Svake godine na kvalifikacijama za Guču i na samoj Guči svira ogroman broj orkestara. Svake godine je konkurencija sve jača i sve bolja. Nije lako doći do zlatne trube ni jedan put, a kamo li osvojiti je tri puta!

Majstor trube

Dobiti zvanje “majstora-trubača” moguće je samo u okviru Dragačevskog sabora. Po novim pravilimaa po kojima se postaje “majstor trube” podrazumevaju se tri pobede na Saboru u Guči. Ili: dve pobede i navršenih 50 godina života. Ili: šest decenija života i najmanje 20 godina učešća na finalnom takmičenju u Dragačevu. Nosilac zvanja “Šampion Guče” kad navrši 65 godina, predlaže se za nacionalnu penziju ako je nije stekao po drugom osnovu.

Bojan Ristić, vođa trubačkog orkestra iz Vladičinog Hana, je na 62-om Saboru trubača u Guči 2023. godine po treći put osvojio priznanje Zlatna truba. Tako se vinuo među zvezde i pridružio maloj, ali odabranoj grupi najboljih srpskih trubača. Tako je ispunio i jednu od najvećih želja koje je imao. Pre ove godine, na Guči je bio najbolji i 2008. i 2016. godine.

Na Guči će, u narednim godinama, orkestar voditi njegov sin Bogdan. Nastavlja se porodična tradicija i očekuje se da i Bogdan dostigne majstorsko zvanje. Mlad je i pred njim je budućnost, a svakako ima na koga da se ugleda.

Ove godine je trubački orkestar Bojana Ristića ostvario još jedan veliki uspeh. Oni su apsolutni pobednici trubačkog nadmetanja Vlasinsko leto 2023. Za festival Vlasinsko leto mnogi poznavaoci kažu da je „jači“ i od same Guče. Pa, vi sad vidite koliki rad i trud je uložen od strane čitavog orkestra – dva velika priznanja u istoj godini. Da i ne pominjemo ogroman broj nastupa i koncerata tokom čitave godine. Verovatno je i veliki broj tih svirki poslužio kao dobra osnova i priprema za festivalske i saborske nastupe.

Ako i posle svega ovoga imate dilemu ko je to majstor trube, možete nas pozvati da sviramo na vašem veselju ili događaju. Tako ćete se i u živo uveriti kako sviraju najbolji trubači Srbije na čijem čelu je majstor trube Bojan Ristić.