najbolji orkestar

Najbolji orkestar trubača vodi Bojan Ristić. Rođen je u Vladičinom Hanu, u muzičkoj porodici. Još Bojanov deda Žika Ristić – ‘deda Žika’, bio je vrhunski bubnjar. Zanat je pruzeo njegov sin Zoran Ristić, takođe bubnjar. Bojan je malo promenio tradiciju i započeo da uči da svira trubu od svoje sedme godine. Pokazalo se da je veliki talenat. Imao je prvi zvanični nastup sa 14 godina na predtakmičenju manifestacije ‘Vlasinsko kolo’ u Surdulici. Na toj manifestaciji kvalifikovao se za Sabor trubača u Guči, u kategoriji mladih orkestara Srbije.

Prvu nagradu Bojan Ristić je osvojio na ‘Vlasinskom kolu’ u Surdulici 1999. godine, i to nagradu ‘Najbolji mladi trubač’. Zatim nastavlja sa osvajanjem nagrada: 2000. godine ‘Najbolji orkestar u Guči’ u kategoriji mladih. Popularnost Bojana Ristića kod publike naglo je rasla, što se manifestovalo novim nagradama. Bojan je 2002. osvojio prvu trubu Guče. Iste godine pobedio je na ‘Vinskom balu’ u Vlasotincu kao najbolji orkestar, kao i ‘Najbolji orkestar’ na muzičkoj manifestaciji u Gadžinom Hanu.

Posle pauze od godinu dana zbog odsluženja vojnog roka, 2004. godine Bojan Ristić osvaja ‘Prvu trubu Guče’ i time potvrđuje da je u kategoriji mladih trubača bez premca u Srbiji. Prava profesionalna karijera Bojana Ristića počinje 2005. godine. Bojan iste godine snima svoj drugi CD u produkciji B 92 „Mile VS muzička industrija“ sa koje postaju hitovi pesme La bamba i Maljčiki. Prvi CD Zlatni melos Bojan je snimio 2003. godine.

Internacionalna karijera

2005. godine počinje internacionalna karijera Bojanovog orkestra. Tokom leta orkestar svira desetak koncerata u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji, kao i više nastupa sa Severinom i grupom Valentino. 10. – 20. oktobra u okviru Nancy jazz pulsation festivala orkestar ima šest nastupa u severnoj Francuskoj: Nancy, Metz, Montigany, Sarrebourg, Lynvilly. Taj program je doveo do toga da orkestar počinje sve više da svira Jazz i Latino ritmove.

Naredne godine Bojan Ristić sa svojim orkestrom nastavlja koncertne aktivnosti širom Evrope: Italija, Grčka, Rumunija, Slovenija… Tokom festivala Koparske noći snima 8 novih kompozicija sa Magnifikom za njegov album Grand Parada.

Trubači za veselja Beograd Guča Ljubljana Zagreb

Ubrzo orkestar ima veliku turneju po Francuskoj, a potom i prvu veliku turneju po Grčkoj tokom karnevala u Kozaniju, Veriji i Kastoriji. Započinje saradnja sa Marijom Šerifović koja pobeđuje na Eurosongu 2007. pa na dočeku u Beogradu trubački orkestar Bojana Ristića nastupa sa njom pred 150.000 ljudi. Iste godine na Kalemegdanu kao predgrupa Mariji Šerifović orkestar svira pred preko 40.000 posetilaca.

2008. godine orkestar postaje najbolji orkestar Guče i održao je preko 50 koncerata širom Evrope. Iste godine počinje saradnja sa DJ-em Joe 2 Shine na projektu House & Trumpet Show.

2009. godine Bojan Ristić sa orkestrom u studiju PGP RTS snima svoj treći CD pod nazivom Poludeli Kum. Tokom 2009. godine orkestar ima preko 80 nastupa, od čega su njih 30 House & Trumpet program za Hemingway barove u regionu.

2010. godine orkestar nastavlja sa velikim brojem koncerata, a tokom festivala Guča na Krasu snima i svoj prvi Live CD.

2011. i 2012. godine orkestar dobija nagradu za 2. Najbolji orkestar u Guči, i u okviru FIS kupa ima i nastupe u Val Gardeni u Italiji.

U narednom periodu treba izdvojiti nastupe na festivalima: Mistu u Rumunije, Veronikine Večeri u Sloveniji, Ornei Vecni u Moldaviji i preko 100 koncerata širom Balkana, kao i 120 nastupa sa programom House & Trumpet sa DJ Joe 2 Shine u svim većim klubovima u regionu. Najveći koncerti su Piaca Verdi Trieste i Riva del Garda Italija.

Treba napomenuti i saradnju sa Chuck D i Tijanom Bass na projektu Face of Freedom.

Najbolji u istoriji Guče

2016. godine orkestar Bojana Ristića je apsolutni pobednik takmičenja festivala u Guči. U svih 5 kategorija za koje se dodeljuju nagrade dobio je jednu od prve tri.

1. Najbolji orkestar
2. Najbolji veliki bas
3. Najbolji mali bas
4. Druga truba
5. Drugi bubanj

Ni jedan orkestar u dosadašnjoj 52 godine dugoj tradiciji festivala nije osvojio toliko nagrada na jednom takmičenju. Tokom te godine orkestar je imao preko 70 nastupa širom Balkana.

Od tada pa do danas orkestar radi neprekidno. Teško je izbrojati koncerte, nastupe, snimanja, gostovanja na televizijama, venčanja, proslave, godišnjice, veselja…

Trubači Bojana Ristića nisu običan orkestar „sa juga“. To su umetnici koji prevazilaze prostore Srbije i Balkana, trubači sa juga Srbije koji sviraju sa dušom, koji slušaocima poklanjaju najlepšu muziku. Zato su za svako veselje daleko najbolji i rado slušani trubački orkestar. To potvrđuju i priznanja sa Guče i Vlasinskih večeri.