orkestar

Trubači, Guča, orkestar… Reči koje se najčešće pominju kad se povede razgovor o dobroj atmosferi i vrhunskoj zabavi.

Narodni orkestri trubača u Srbiji su simbol srpske trubačke tradicije. Trubači sviraju tradicionalnu narodnu muziku, staru više stotina godina, ali i novije kompozicije. Truba u Srbiji ima duboko istorijsko značenje. U narod je ušla tokom oslobodilačkih ratova protiv Turaka. Trubači i orkestri stvaraju jedinstven i nezaboravan zvuk.

Trubački orkestri dolaze iz različitih delova Srbije. Najčešće neguju izvornu muziku i najbolje kompozicije. Predstavljaju vrhunsko muzičko stvaralaštvo. Za Sabor u Guči dolaze trubači iz poznatih trubačkih centara – Kovačice, Boljevca, Zlatibora, Kotraže i Surdulice. Na Sabor kao finalno takmičenje dolaze samo najbolji orkestri iz ovih centara.

Trubački orkestri izvode različite numere, ali svako sa sopstvenim stilom izražavanja. Njihovo muziciranje je prefinjeno i besprekorno, čak i u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim satima. U pitanju su vrhunski profesionalci… Njihova muzikalnost, znanje i tehnička virtuoznost se ne mogu dovesti u pitanje.

Kada nastupaju trubački orkestri, to je prilika za promovisanje srpske kulture, tradicije i muzičke baštine. Trubači iz svih krajeva Srbije svojim izvođenjem oživljavaju duh i lepotu narodnih melodija. Na hiljade slušalaca svake godine uživa u autentičnoj muzici, veselju i tradicionalno dobroj atmosferi.

Za sve ovo, najvažnije je da trubači budu dobro izabrani. Takav je trubački orkestar Bojana Ristića. Na svakom instrumentu u Bojanovom orkestru nalazi se iskusan i proveren muzičar. Truba, tuba, bas, bubanj… – to su sve majstori svog zanata. Pobednici u svojim katgegorijama na Saboru u Guči.

I kako to izgleda kad oni zasviraju? Pa, to možete čuti i videti u našoj video galeriji. A najbolje je uživo, kad ih pozovete da sviraju na vašem veselju.